Univé

Hoe werkt het met de korting bij deze verzekeraar? Lees meer over de bonus malus.

Bonus malus betekenis

Bonus malus is het systeem wat autoverzekeraar Univé heeft ingesteld voor het bepalen van de korting voor de verzekerde. De korting krijgt men op basis van de hoogte van de trede. Inschaling in de trede vind plaats op basis van het aantal schadevrije jaren. De korting kan bij Univé flink oplopen.

Bonus malus en schadevrije jaren

Univé kijkt naar het aantal schadevrije jaren wat u heeft opgebouwd over tijd met de autoverzekering. U bouwt alleen schadevrije jaren op wanneer u een autoverzekering op naam heeft gehad. Wanneer u geen autoverzekering op naam heeft bouwt u geen schadevrije jaren op. Een schadevrij jaar is een jaar waarin u geen schade heeft geclaimd bij de autoverzekeraar. Deze jaren worden bijgehouden in de Roy data. Hierin staan alle jaren geregistreerd. Op basis van de jaren krijgt u korting. U wordt ingeschaald in de bonus malus ladder.

Negatieve schadevrije jaren?

Het is mogelijk dat u negatieve schadevrije jaren krijgt. Als u bijvoorbeeld 4 schadevrije jaren heeft en een schade claimt dan zakt u altijd 5 schadevrije jaren terug. Hierdoor komt u in de min. Dit heet de malus. U kunt tot maximaal -5 schadevrije jaren komen. Met -5 schadevrije jaren krijgt u 0% korting op de premie bij Univé. Let op dat wanneer u negatieve schadevrije jaren heeft dat overstappen naar andere verzekeraars niet zomaar mogelijk is. Veel verzekeraars weigeren u wanneer u negatieve schadevrije heeft.

Schadevrije jaren kloppen niet?

Als uw schadevrije jaren niet kloppen dan moet u altijd terecht bij uw huidige of oude verzekeraar. U kunt dan een wijzigingsverzoek indienen. U moet wel aantonen waarom de jaren niet kloppen. Als u gelijk krijgt dan worden de schadevrije jaren door uw oude verzekeraar aangepast in de Roy data. De nieuwe verzekeraar (mogelijk Univé) kan dan uw nieuwe schadevrije jaren toekennen met de juiste korting.

Bonus malus verklaring

Een bonus malus verklaring is een ander woord voor een verklaring om uw schadevrije jaren aan te tonen. IN principe is zo’n verklaring niet nodig omdat de verzekeraar zelf in de Roy data kan kijken. Echter wanneer u geleased heeft dan wilt u mogelijk een verklaring dat u schadevrije heeft gereden. Een dergelijke verklaring heet een leaseverklaring. Hierop staan uw schades vermeld. Sommige verzekeraars nemen de leaseverklaring mee als schadevrije jaren, maar niet allemaal.

Verschil bonus malus en schadevrije jaren

In principe zijn bonus malus en schadevrije jaren twee verschillende dingen, maar ze werken samen. De schadevrije jaren werken in op de bonus malus. De jaren bepalen de hoogte van de korting en de trede waarin u wordt ingeschaald in de bonus malus systematiek. Bonus staat trouwens voor goed en malus voor slecht.

Bonus malus ladder Univé

Op basis van uw schadevrije jaren komt u terecht in een trede op de bonus malus ladder Univé. Deze ladder bestaat uit diverse treden. Bij Univé bestaat de bonus malus ladder uit 21 tredes. U zit op de hoogste trede van 21 wanneer u 15 schadevrije jaren of meer heeft. Verder kunt u niet komen. U zit dan op het maximale kortingspercentage. Als u geen schadevrije jaren heeft dan krijgt u een inschaling op trede 6. Hierbij hoort een korting van 50% op de autoverzekeringspremie.

Wat is de maximale korting bij Univé?

U kunt maximaal 80% korting krijgen bij Univé. U krijgt deze korting al wanneer u 9 schadevrije jaren heeft. Dit is op zich best rap. Na 9 jaar geniet u dus van de hoogste korting. De opbouw van uw schadevrije jaren gaan wel gewoon door.

Bonus malus beginnende bestuurder Univé

Een beginnend bestuurder heeft geen schadevrije jaren. Omdat deze bestuurder net begint heeft hij of zij nooit schadevrije jaren kunnen opbouwen. In beginsel begint een beginnend bestuurder met 0 schadevrije jaren. Hierdoor komt de beginnende bestuurder bij Univé op trede 6. Hier hoort een korting van 50% bij. Na verloop van tijd wordt de korting opgebouwd alsmede de schadevrije jaren.

Bonus malus beschermer

Als u een schade claimt dan zakt u 5 schadevrije jaren. Daarnaast zult u ook zakken in het aantal treden op de bonus malus ladder. Hierdoor gaat u meer premie betalen omdat u korting verliest. U kunt niet voorkomen dat uw schadevrije jaren zakken, maar wel dat u zakt op de bonus malus ladder. Dit kan door een bonus malus beschermer af te sluiten bij de autoverzekering. Dit wordt ook wel de no-claim beschermer genoemd. U betaalt iets meer premie met deze beschermer. Zie het als een verzekering om uw korting te behouden (een verzekering voor een goedkopere autoverzekering).

Bonus malus omhoog na ongeluk of ongeval

Als u een ongeluk of ongeval heeft veroorzaakt en daarvoor aansprakelijk bent dan zakt u in schadevrije jaren en ook korting op de bonus malus tabel. Wanneer u niet aansprakelijk bent zult u niet zakken. Tenzij het een schade is door vandalisme aan de eigen auto welke u heeft geclaimd. Hiervoor zakt u wel in schadevrije jaren en in korting.

Bonus malus overnemen Univé

Stelt u voor als u een partner had die veel in de auto heeft gereden, maar de auto stond op uw naam (alsmede de verzekering). U gaat uit elkaar en u wilt de bonus malus overdragen naar uw partner. Bij Univé kan dit alleen als uw partner als regelmatig bestuurder op de polis vermeld staat of stond.

Waar vind ik de beste korting?

Univé is met 80% een verzekeraar die een van de hogere kortingen aanbied. Andere verzekeraars hebben vergelijkbare kortingspercentages variërend tot maximaal 70-85%. Een hoog kortingspercentage kan aanlokkelijk klinken, maar let goed op. Het kan ook zijn dat de premie van de autoverzekeraar hoog is en het kortingspercentage daarom ook. Per saldo kan de verzekering dan nog steeds duurder of goedkoper zijn dan een andere verzekeraar met lagere kortingspercentages. Staar u niet blind op deze kortingen. Het is verstandig om goed rond te kijken naar de verschillende verzekeraars. Univé is aan de andere kant een bekende gevestigde verzekeraar die scherp geprijsd is. Daarmee maakt u met Univé een prima keuze ten aanzien van de korting op de autoverzekering.